Gezond trakteren tijdens de feestdagen deel 1 snelle recepten

Gezond trakteren tijdens de feestdagen deel 1 snelle recepten

Krijg jij het ook Spaans benauwd bij de gedachte aan de maand december? De traditionele feestmaand? Die draait om samenzijn, gezelligheid en… veel eten? Omdat je bang bent wat de weegschaal op 2 januari zegt?

Vraag je je, zoals velen, vertwijfeld af: Hoe overleef ik de feestdagen vol zoete en hartige heerlijkheden? Van pepernoten, kerstkransen en –stollen tot Franse kaasjes, 6-gangendiners en oliebollen? En niet te vergeten de lekkere wijntjes en feestelijke champagne?

Verpest dat vooruitzicht bij voorbaat al je feeststemming? Waardoor je niet kunt genieten zonder je schuldig te voelen? Maak je je daardoor continu druk over eventuele extra decemberkilootjes? En zie je je geleverde inspanningen om kilo’s te verliezen als sneeuw voor de zon verdwijnen?

Tja, heel herkenbaar. En een o, zo lastig dilemma waar heel veel vrouwen jaarlijks weer mee kampen. Door de overdaad aan snelle koolhydraten, geraffineerde suikers, transvetten enzovoort voel je je moe en uitgeput. Maar, het wakkert ook weer je lekkere trek aan. Zo lijkt het schier onmogelijk om op gewicht te blijven.

Overigens heb je mijn 12 gratis recepten al gedownload? Je krijgt er ook een uitgebreid e-boek erbij: “Overgangshormonen in Balans.

“Wil je genieten van de feestdagen zonder een knagend schuldgevoel?”

feestdagen gezonde traktaties

En tegelijkertijd die weegschaal in balans houden? Ga dan voor gezond snoepen. Ja, heus! Ik doe het inmiddels al een paar jaar en het geeft me gewoon een goed, vitaal en óók positief gevoel. Zonder dat het ten koste gaat van de feestvreugde. Echt!

Wat ik doe? Ik kies voor gezonde producten, gebaseerd op natuurlijke en onbewerkte ingrediënten. Die voorkomen dat ik me niet moe, uitgeblust en minder vitaal voel, maar helpen mij ook op gewicht te blijven. Ja, zelfs tijdens de feestdagen!

Okay, dan meteen maar een van mijn ultieme favorieten. Dat is amandelmeel. Je kan er zowel hartige als zoete gerechten mee maken. Al met al een prima vervanger van allerlei koolhydraatrijke producten op basis van bijvoorbeeld tarwemeel. Immers? Tarwe wordt in verband gebracht met onder andere moderne welvaartsziekten als overgewicht. Daarnaast is amandelmeel licht verteerbaar, koolhydraatarm en glutenvrij. Fijne gedachte toch?

amandelmeel

Maar, dat is nog niet alles. Amandelmeel is rijk ook aan vitaminen B1, B2, B6 en E en bevat veel mineralen: calcium, ijzer, fosfor, kalium, magnesium, zink, koper, mangaan, selenium en chroom. Verder tref je er veel gezonde onverzadigde vetten in aan. Waardoor het volgens onderzoek beschermt tegen hart- en vaatziekten en goed is voor je cholesterolgehalte. Klinkt goed of niet?

En ook ben ik kieskeurig wat suikers betreft. Vooral als het gaat om geraffineerde suikers. De slechte en verborgen varianten dus. Die tref je in pakweg 80% van alle producten in de winkel aan. Denk aan kant-en-klare sausjes, pakjessoep, blikgroenten, chips, toast, vleeswaren, augurken, kruidenmixen, brood en uiteraard koekjes en taartjes. Het geeft smaak aan eten en maakt het langer houdbaar. Ideaal denk je. Nou… ik laat het links liggen. Waarom? Omdat het mijn bloedsuiker laat pieken en daarna zorgt voor een enorme dip. Gevolg? Weer trek in iets zoets om eenzelfde rush te ervaren. Inderdaad, het is verslavend¹. Overigens? Dat niet alleen. Het is slecht voor je tanden², bevordert overgewicht³, wordt gelinkt aan bepaalde kankersoorten⁴ en zelfs hartfalen⁵. 

Wat ik wel gebruik om gerechten te zoeten? Bijvoorbeeld gedroogde dadels. Dat vind ik een fijn natuurlijk product. Het geeft net genoeg zoetigheid aan gerechten. Een andere prettige optie is kokosbloesemsuiker. Een natuurlijke en ongeraffineerde suiker dat wordt gemaakt van het sap van kokosbloesem. Vervolgens heeft het een lage glycemische index van 35⁶. Daardoor wordt het langzaam in je bloed opgenomen en veroorzaakt dus geen bloedsuikerspiegelpieken. Verder is het rijk aan goede voedingsstoffen, zoals diverse B-vitamines en mineralen: magnesium, ijzer, zink en kalium⁷. Vandaar dat ik het tegenwoordig standaard in mijn keukenkast heb staan.

Verder ben ik eveneens matig met melkproducten. Of beter nog: ik mijd ze. Joris Driepinter is niet zo gezond als de commercie ooit verkondigde. Niet alleen bevat melk suikers als lactose en galactose dat het verouderingsproces versnelt. Daarnaast schijnt volgens onderzoekers je lichaam calcium minder goed op te nemen dan verwacht en juist botontkalking te bevorderen⁸. Ook kan het zorgen voor winderigheid, acne, opgeblazen gevoel en zelfs de oorzaak zijn van buikvet. Hoezo? Omdat melk je darmwand kan beschadigen waardoor je lichaam voedingsstoffen minder goed opneemt. Misschien herken je deze eerder beschreven verschijnselen.

Daarom ben ik een aantal jaren geleden overgestapt op amandelmelk. Melk gemaakt van amandelen kent dezelfde voordelen als amandelmeel. Het bevat allerlei essentiële aminozuren en onverzadigde vetten. Is rijk aan vezels waardoor het goed verzadigd, is licht verteerbaar, plantaardig en – niet onbelangrijk – er zit weinig suiker in. Echt, ik voel me een stuk beter sinds ik amandelmelk gebruik. Fitter, energieker en heb geen opgeblazen gevoel meer.

Ook kun je gezond snoepen dan wel trakteren door allerlei lekkere gezonde hapjes (snacks) met groenten serveren. Er is volop aanbod, het is mager en caloriearm. Wat goed is voor je gewicht. Bovendien zitten groenten vol vitamines én mineralen. Daarbij zitten in diverse groentesoorten ook nog eens veel vezels. Heerlijk. Want, als je minder koolhydraten eet wil je toch je darmflora in stand houden. Vezelrijke groenten zijn dan een uitkomst. Smakelijk, lekker als tussendoortje, goed om je hongergevoel te stillen en ze helpen de stoelgang een handje. Kortom, win-win-win-win.

Vandaar ook dat ik zo’n groot liefhebber ben van alternatieve ontbijtjes zonder granen, zoals groene smoothies van groene bladgroenten. Ze zijn niet alleen erg voedzaam, maar ook een gezonde bron van onder andere vitamines, vezels, antioxidanten en mineralen. Ideaal om de dag mee te starten. Daarbij is het ook nog eens gezond en helpt mij de weegschaal in balans te houden. Top toch?

Daarom doe ik met de feestdagen aan gezond snoepen. Daardoor kan ik zonder schuldgevoel genieten van de decembermaand. Helemaal super! Trouwens?

“Weet je wat mij ook helpt om al die heerlijke feestelijke verleidingen te weerstaan?”

Aandacht besteden aan mijn ontbijt. Want, ontbijt je niet? Of slecht? Dan is de kans groot dat je gaandeweg de ochtend trek krijgt en al snel je tegoed doet aan al die zoete en koolhydraatrijke versnaperingen. Of niet soms? Gevolg? Weg feeststemming, hallo schuldgevoel.

Benieuwd hoe je gezond ontbijt? In deel 2 van deze miniserie ga ik daarom graag in op gezonde en alternatieve broodvervangers zonder graan. Laat hieronder een reactie achter, zou ik erg leuk vinden!

Tot de volgende keer.

Ria Kamelle

P.S.

Onderstaande foto’s komen uit het boek: “50 Recepten In 30 Minuten“. Hieronder een sneak peek van 2 recepten uit het boek. Als eerste speculaasbrokken van amandelmeel…

speculaasbrokken van amandelmeel

Recept uit 50 Recepten In 30 Minuten (speculaasbrokken van amandelmeel)

En als tweede mijn heerlijke chocolade noten schijfjes, die gemaakt zijn met gebrande noten en kokosbloesemsuiker. Zalig! Ga jij ze ook maken?

chocolade noten schijfjes met kokosbloesemsuiker

Recept uit 50 Recepten In 30 Minuten (chocolade noten schijfjes)

Bronnen:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2235907/
2. http://jdr.sagepub.com/content/93/1/8
3. http://www.bmj.com/content/346/bmj.e7492
4. http://beatcancer.org/blog-posts/5-reasons-cancer-and-sugar-are-best-friends/
5. http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/
Nutrition/Added-Sugars-Add-to-Your-Risk-of-Dying-from-Heart-Disease_UCM_460319_Article.jsp#.WCq9K_nhBPZ
6. http://www.coconutsugarphilippines.com/coconutsugarhealthinfo.php
7. http://www.pca.da.gov.ph/coconutrde/images/sugarpdfs/
TPTrinidad_FNRI.pdf
8. http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015

Over de schrijver
Joke Sandhövel
Door

Joke Sandhövel

op 29 Nov 2017

Ik heb last van PDS en weet niet echt wat ik wel of niet mag. De huisarts laat je gewoon in de steek. Nu gebruik ik sinds kort amandelmelk en let ook op suikers, heb jij nog meer tips? Ik volg al heel veel van de door jou geschreven advies op.

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 02 Dec 2017

Hoi Joke, prikkelbare darm syndroom is ontzettend vervelend... Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Ik mag je niet direct medisch advies geven, maar een aantal zaken waar je eens mee kunt experimenteren zijn:

  • vermijd zoveel mogelijk zuivel
  • drink 1,5-2 liter water. Ik heb dus niet over koffie of thee
  • doe je aan sport? Hier kun je minder verstopping krijgen
  • probiotica zou kunnen helpen. Hoor hier positieve ervaringen over
  • pepermuntolie capsules zou kunnen helpen. Verkrijgbaar bij de apotheek
Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Reactie plaatsen